Home > Zwaailicht > groen zwaailicht

Installatie groen zwaailicht: Carrosserie Dinac voor jouw bedrijfswageninrichting

Bestelwagen rekken-Dinac

In april startte het Belgisch Verkeersinstituut Vias met een speciaal proefproject dat groene zwaailichten test in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Lees hier meer over dat speciaal proefproject. Deze ‘hoffelijkheidslichten’ zijn bedoeld om brandweerlieden herkenbaar te maken voor andere weggebruikers wanneer ze met spoed onderweg zijn naar de kazerne.

Bij Carrosserie Dinac in Deurne kan je terecht voor de volledige inrichting van je bedrijfswagen. Ook de montage van zwaailichten in diverse kleuren is mogelijk. In België worden dergelijke bedrijfswagens gebruikt in verschillende sectoren zoals de bouw, logistiek en hulpverlening. Ze spelen een belangrijke rol bij het veiligstellen van werkzones, het vervoeren van goederen en het ondersteunen van hulpdiensten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op indien je verdere vragen hebt of meer informatie wilt.

Waarvoor worden groene zwaailichten gebruikt in België?

In april is Verkeersinstituut Vias gestart met een speciaal proefproject dat groene zwaailichten test in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Deze ‘hoffelijkheidslichten’ zijn bedoeld om brandweerlieden herkenbaar te maken voor andere weggebruikers wanneer ze met spoed onderweg zijn naar de kazerne.

Het proefproject, dat acht maanden zal duren, is enkele weken geleden van start gegaan. Vias institute voert dit project uit in opdracht van de FOD Mobiliteit en Vervoer om het effect van deze lichten op de aanrijtijden en het veiligheidsgevoel van de brandweervrijwilligers te bestuderen.

Vier brandweerzones zijn geselecteerd om het project te testen en hebben toestemming gekregen van de overheid om met groene hoffelijkheidslichten te rijden. Het gaat om de  hulpverleningszone Luxemburg (provincie Luxemburg), de hulpverleningszone Waals-Brabant (provincie Waals-Brabant), de hulpverleningszone Kempen (provincie Antwerpen) en de hulpverleningszone Oost (provincie Oost-Vlaanderen). In totaal nemen twintig vrijwilligers deel aan het project.

Gedurende de eerste vier maanden zullen de vrijwilligers zonder speciale lichten rondrijden, terwijl ze in de laatste vier maanden het groene zwaailicht zullen gebruiken. Het doel is om te onderzoeken of de vrijwilligers sneller bij de kazerne aankomen, of andere weggebruikers hoffelijk zijn tegenover hen en of de vrijwilligers zich veilig voelen wanneer ze met deze lichten rijden.

Normaal gesproken zijn de brandweervrijwilligers thuis beschikbaar. Wanneer ze worden opgeroepen voor een spoedinterventie, moeten ze zo snel mogelijk naar de kazerne gaan. Dit doen ze met hun eigen auto, waardoor andere weggebruikers niet kunnen zien dat het vrijwilligers zijn die met spoed onderweg zijn. Een groen zwaailicht dat op het dashboard is bevestigd, kan hier verandering in brengen. Het groene licht geeft echter geen voorrang in het verkeer. Voertuigen met een groen hoffelijkheidslicht hebben dus geen prioriteit.

Vias heeft inspiratie gehaald uit enkele Canadese provincies, bijvoorbeeld Québec, waar een vergelijkbaar systeem al bestaat.

Het initiatief is ontstaan naar aanleiding van een wetsvoorstel van Open Vld-Kamerleden Marianne Verhaert en Jasper Pillen om het hoffelijkheidslicht ook in België in te voeren. “Het gaat om de herkenbaarheid van de vrijwilligers op de weg. In veel landen is dit licht al gebruikelijk, en nu willen we de toegevoegde waarde voor België onderzoeken via proefprojecten in ons land, tot het einde van dit jaar,” aldus de liberale parlementsleden.

Carrosserie Dinac: jouw professionele partner voor de installatie van bedrijfswageninrichting

Carrosserie Dinac, gevestigd in Deurne, staat bekend om zijn expertise in het aanpassen en verbeteren van voertuigen voor professioneel gebruik. Ons bedrijf richt zich nu ook op de installatie van groene lampen in diverse voertuigen, waaronder personenwagens van brandweerlieden en andere hulpverleners. Ook voor de montage van zwaailichten in andere kleuren,bijvoorbeeld blauwe zwaailichten, kun je bij Dinac terecht.

De installatie van de groene verlichting wordt zorgvuldig uitgevoerd door het ervaren team van Carrosserie Dinac. Onze vakmensen houden rekening met de specificaties en vereisten van de voertuigen, zodat de lichten optimaal kunnen functioneren. Wij zorgen ervoor dat de installatie van de lichten veilig en betrouwbaar is, zodat de hulpverleners zonder zorgen gebruik kunnen maken van de groene zwaailichten tijdens hun dringende interventies.

Door te kiezen voor Carrosserie Dinac kunnen brandweerzones en andere hulpdiensten rekenen op hoogwaardige kwaliteit en professionele service. Dinac staat bekend om zijn betrouwbare en duurzame aanpassingen aan voertuigen, en de installatie van groene zwaailichten is daar een uitstekend voorbeeld van.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten