Home > Zwaailicht

Zwaailicht in bedrijfswagen plaatsen: Carrosserie Dinac voor jouw bedrijfswageninrichting

Zwaailicht

Een wagen kan uitgerust zijn met een zwaailicht om zijn aanwezigheid en urgentie op de weg aan te geven. Het zwaailicht, meestal een blauw, rood of oranje zwaailicht, draait snel rond om de aandacht te trekken en andere weggebruikers te waarschuwen. In België worden dergelijke bedrijfswagens gebruikt in verschillende sectoren zoals de bouw, logistiek en hulpverlening. Ze spelen een belangrijke rol bij het veiligstellen van werkzones, het vervoeren van goederen en het ondersteunen van hulpdiensten.

Bij Carrosserie Dinac  in Deurne kan je terecht voor de volledige inrichting van je bedrijfswagen. Ook de montage van zwaailichten in diverse kleuren is mogelijk. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op indien je verdere vragen hebt of meer informatie wilt.

Wettelijke voorschriften en regels rond zwaailichten

Het gebruik van zwaailichten op bedrijfswagens in België is onderworpen aan strikte wettelijke voorschriften en regels. Deze regels zijn bedoeld om de veiligheid op de weg te waarborgen en misbruik van zwaailichten te voorkomen.

Volgens de Belgische wetgeving moet het gebruik van zwaailichten op bedrijfswagens een gerechtvaardigde reden hebben, bijvoorbeeld het aangeven van een noodsituatie of het waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Het is essentieel dat bestuurders van bedrijfswagens met een zwaailicht zich bewust zijn van de specifieke regels die van toepassing zijn op het gebruik van zwaailichten, inclusief kleurvereisten en beperkingen in bepaalde gebieden.

Wanneer worden zwaailichten gebruikt in België?

Zwaailichten voor bedrijfswagens worden in verschillende sectoren in België gebruikt vanwege hun functionele en veiligheidsvoordelen. Enkele toepassingen zijn:

 1. Bouwsector: bedrijfswagens met zwaailichten worden vaak gebruikt op bouwplaatsen om de veiligheid te waarborgen en andere weggebruikers te waarschuwen voor de aanwezigheid van grote voertuigen en bouwactiviteiten.

 

 1. Logistiek en transport: zwaailichten spelen een rol in de logistiek en transportsector om de zichtbaarheid van voertuigen te vergroten, vooral bij nachtelijke of slecht zichtbare omstandigheden. Ook tractoren worden soms uitgerust met zwaailichten.

 

 1. Hulpverlening: ambulances, brandweerwagens, politie en andere hulpdiensten maken gebruik van zwaailichten op hun bedrijfswagens om snel door het verkeer te kunnen navigeren en de weg vrij te maken tijdens noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan ambulances die uitgerust worden met een blauw zwaailicht met sirene. Ook boten van hulpdiensten voeren met een zwaailicht.

Aankoop en installatie van zwaailichten op bedrijfswagens

Als je overweegt om een zwaailicht voor je bedrijfswagen aan te schaffen, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt zwaailichten voor bedrijfswagens kopen bij gespecialiseerde leveranciers van veiligheidsuitrusting en autoaccessoires. Het is hierbij belangrijk om te controleren of het zwaailicht voldoet aan de wettelijke vereisten in België. Carrosserie Dinac  koopt het nodige materiaal aan bij een aantal vaste en betrouwbare partners.

Ook wat betreft de installatie ben je bij Dinac aan het juiste adres om het zwaailicht correct op je bedrijfswagen te laten monteren. De zwaailichten zullen op de wagen geplaatst worden door magnetische bevestiging, schroeven, beugels of andere systemen. Door een beroep te doen op een professional zorg je ervoor dat de installatie voldoet aan de wettelijke normen en veiligheidsvoorschriften.

Veiligheid en verantwoordelijkheid bij het gebruik van zwaailichten

Het gebruik van een wagen met zwaailichten brengt verantwoordelijkheden met zich mee om de veiligheid van andere weggebruikers te waarborgen. Hier zijn enkele tips voor veilig gebruik:

 • Gebruik de zwaailamp alleen wanneer het gerechtvaardigd is en in overeenstemming met de wettelijke voorschriften.
 • Wees bewust van andere weggebruikers en pas je rijgedrag aan om ongelukken te voorkomen.
 • Houd je aan de snelheidsbeperkingen en verkeersregels, zelfs met een zwaailamp.
 • Controleer je zwaailamp regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed functioneert.

Als bestuurder of eigenaar van een bedrijfswagen die is uitgerust met zwaailampen is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van je juridische en ethische verantwoordelijkheden. Houd je aan de geldende wetgeving en zorg ervoor dat je de veiligheid van anderen altijd vooropstelt.

Veelgestelde vragen

Ja, het gebruik van een zwaailamp op een bedrijfswagen is toegestaan onder bepaalde voorwaarden en vereisten. De wettelijke vereisten omvatten specifieke kleurvereisten, beperkingen in bepaalde gebieden en het hebben van een geldige reden voor het gebruik van een zwaailicht. Sommige gebieden kunnen beperkingen hebben voor het gebruik van een zwaailicht voor bedrijfswagens zoals bepaalde zones met verhoogde veiligheidsmaatregelen.

In België zijn rood, blauw en oranje de meest voorkomende kleuren zwaailampen op bedrijfswagens. De specifieke kleurvereisten kunnen variëren afhankelijk van het type voertuig en het gebruik ervan.

De kosten voor het aanschaffen en monteren van zwaailichten hangen af van een aantal factoren zoals het type voertuig en het model van zwaailicht. Gemiddeld zal de aankoop en montage neerkomen op een paar honderden euro’s.

Carrosserie Dinac  in Deurne is jouw partner voor de volledige inrichting van je bedrijfswagen. Naast het monteren van zwaailampen kun je ook bij ons terecht voor het plaatsen van vloerladen, rekken, binnenverlichting en nog veel meer.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten