Home > Schade aan auto door onbekende

Schade aan auto door onbekende – wat te doen en hoe verder?

Schade aan auto door onbekende

Je komt terug bij je auto en ontdekt tot je schrik dat er materiële schade is toegebracht door een onbekende. Denk aan de situatie waarbij de spiegel van een geparkeerde auto wordt gereden door een ander motorvoertuig of er krassen op het voertuig zijn. 

Soms is de andere persoon zich niet bewust van het incident maar het kan ook om een vluchtmisdrijf gaan. Het is een vervelende situatie, maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de schade aan je auto te verhelpen. In gevallen waarin de dader onbekend is, is het vaak moeilijk om iemand verantwoordelijk te stellen voor eventuele financiële verliezen die je hebt geleden.

In dit artikel zullen we de veelgestelde vragen behandelen die te maken hebben met schade aan je auto door een onbekende. We zullen je adviseren over wat je moet doen, welke rol je verzekering speelt en hoe je kunt omgaan met de financiële aspecten. 

Dinac Carrosserie in Deurne is een schadeherstelbedrijf dat gespecialiseerd is in de soepele en efficiënte afhandeling van elke vorm van schade aan je beschadigde auto. Ook de administratieve afhandeling van schadeclaims met de verzekeraar nemen wij voor onze rekening. Heb je schade aan je auto opgelopen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op.

Wat moet je doen als je auto schade heeft opgelopen door een onbekende?

Wanneer je ontdekt dat je auto schade heeft opgelopen en de aansprakelijke persoon gevlucht is, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. De volgende stappen zijn aangeraden te ondernemen:

 1. Documenteer de schade: maak foto’s van de beschadigingen aan je auto en eventuele andere relevante details. Dit kan belangrijk zijn voor de verdere afhandeling van de schadeclaim door de verzekeraar of voor een eventuele aangifte bij de politie.
 2. Zoek naar getuigen: vraag in de omgeving of iemand iets heeft gezien en noteer hun contactgegevens.
 3. Doe eventueel aangifte bij de politie: zeker bij aanzienlijke schade, zoals een vluchtmisdrijf met lichamelijke schade, is het aan te raden naar het dichtstbijzijnde politiebureau te gaan om de schade te melden. Er zal vervolgens een proces verbaal worden opgesteld. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verstrekt voor het dossier.

Het kan lastig zijn om de dader van de schade te achterhalen, vooral als deze is weggereden. Als je getuigen hebt verzameld of als er camerabeelden beschikbaar zijn, kan dit helpen bij het identificeren van de dader. In sommige gevallen kan de politie ook verder onderzoek doen om de dader op te sporen.

Komt de verzekering tussen bij schade aan je auto door een onbekende?

Of je verzekering tussenkomt bij schade aan je auto door een onbekende, hangt af van het type verzekering dat je hebt.

De verplichte BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) is een wettelijk vereiste in België voor elk gemotoriseerd voertuig. Deze verzekering dekt schade aan derden die veroorzaakt wordt door het verzekerde voertuig. Het doel van de BA-verzekering is om slachtoffers te beschermen en ervoor te zorgen dat zij vergoed worden voor de schade die zij hebben geleden.

Normaal gesproken zou de BA-autoverzekering van de tegenpartij de schade moeten dekken, maar als de dader van het vluchtmisdrijf niet bekend is, is dat niet mogelijk. Uw eigen BA-autoverzekering kan ook weinig voor u betekenen, aangezien deze alleen slachtoffers vergoedt van ongevallen die u zelf veroorzaakt.

Als u een omniumverzekering heeft afgesloten, kunt u echter wel een vergoeding voor de materiële schade aan uw auto krijgen. Als u lichamelijk letsel heeft opgelopen, kunt u een beroep doen op uw bestuurdersverzekering, als u die heeft afgesloten. Deze verzekering vergoedt namelijk de lichamelijke schade die u als bestuurder van het voertuig heeft opgelopen.

Kortom, een goede autoverzekering is essentieel om financiële bescherming te bieden in geval van schade aan je auto. Zorg ervoor dat je de juiste dekking hebt en begrijp de voorwaarden met betrekking tot schadeclaims. Raadpleeg je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie.

Indien u lichamelijk letsel heeft opgelopen bij een ongeval waarbij de bestuurder vluchtmisdrijf heeft gepleegd en het ongeval heeft plaatsgevonden in een Europees land, kan het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds u een schadeloosstelling bieden. Het Fonds is normaal gesproken gericht op het vergoeden van lichamelijke schade. In uitzonderlijke gevallen kan echter ook materiële schade worden vergoed, zoals bij overlijden of bij een blijvende invaliditeit van minstens 15%.

Stappenplan om de schade aan je wagen te repareren

 1. Kies voor een professioneel schadeherstelbedrijf zoals Dinac Carrosserie voor het herstel van de wagenschade. Onze experts weten wat het beste is voor jouw wagen en helpen je graag verder. Ter plaatse zal de schade beoordeeld worden en kan er een kostenraming gemaakt worden. Als je akkoord gaat met de kostenraming, geef dan toestemming aan het herstelbedrijf om de reparaties uit te voeren. Dinac zal de benodigde reparaties uitvoeren en indien mogelijk je auto terugbrengen naar de oorspronkelijke staat.
 2. Neem contact op met je verzekeraar: meld de schade aan je verzekeraar en vraag naar de procedure voor het indienen van een schadeclaim. Bij Dinac Carrosserie nemen we de administratieve afhandeling van een schadegeval graag uit jouw handen door contact op te nemen met jouw verzekeraar.

Wat kan Dinac Carrosserie voor jou betekenen?

Dinac Carrosserie in Deurne is een vooraanstaand schadeherstelbedrijf dat bekend staat om zijn expertise, jarenlange ervaring en gebruik van geavanceerde technologieën, wat resulteert in een soepele en efficiënte afhandeling van elke beschadigde auto. Onze vestiging bevindt zich in Deurne.

Ongeacht het type autoschade of het automerk, behandelt Carrosserie Dinac jouw autoschade met professionaliteit en bieden wij tevens altijd een gratis vervangwagen aan. Daarnaast werken we nauw samen met alle grote verzekeraars en Auto-Assistance providers, zodat wij de administratieve afhandeling met de verzekeraar voor onze rekening nemen. Heb je schade aan je auto opgelopen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten