Home > Schade aan auto door onbekende fietser

Schade aan auto door onbekende fietser? Dit is wat je moet weten!

Schade aan auto door onbekende fietser

De toename van het aantal fietsers in het verkeer brengt verschillende redenen met zich mee: milieuoverwegingen, hoge brandstofprijzen, politieke druk om autoverkeer in steden te verminderen, praktische voordelen zoals vermijden van files, gezondheidsvoordelen en de mogelijkheid om fietsen te combineren met het openbaar vervoer. Echter, met meer fietsers op de weg zijn er ook meer risico’s op ongevallen.

Je staat bij je geparkeerde auto en ontdekt tot je schrik dat er schade is veroorzaakt door een fietser. Denk aan de situatie waarbij een fietser tegen de spiegel van een geparkeerde auto rijdt. Wat moet je doen indien de schade veroorzaakt werd door een onbekende dader? Hier rijst de vraag wie verantwoordelijk is voor de vergoeding en welke verzekering de schade zal dekken. Hieronder vind je de antwoorden op deze vragen.

In veel gevallen zal de schade door een onbekende fietser gelukkig minder zijn dan wanneer een ander motorvoertuig deze veroorzaakt. Bij Dinac Carrosserie in Deurne kan je echter terecht voor het herstel van elke vorm van schade, hoe klein ook. Als gespecialiseerd schadeherstelbedrijf helpen we jou graag verder! Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Wat te doen na het ontdekken van schade aan je auto

In sommige gevallen zal de fietser weten dat hij of zij schade aan je wagen heeft veroorzaakt. Men spreekt dan ook wel van ‘vluchtmisdrijf’. In andere gevallen is de fietser zich hier niet van bewust en werd de schade per ongeluk veroorzaakt. Voor de afhandeling van de schadeclaim bij je verzekeraar maakt dit echter geen verschil. Mocht de fietser later nog opdagen, neem je best contact op met de verzekeraar.

Wanneer je schade aan je auto ontdekt die veroorzaakt is door een onbekende fietser, is het aangeraden om de volgende stappen te volgen:

 1. Maak foto’s van de schade: het is essentieel om foto’s te maken van de schade voordat je iets repareert. Deze foto’s dienen als mogelijk bewijs voor je verzekeringsclaim of voor het proces-verbaal van de aangifte bij de politie.
 2. Verzamel zoveel mogelijk informatie, zoals de exacte locatie, het tijdstip en een beschrijving van het incident. 
 3. Verzamel mogelijke getuigenissen: als er getuigen zijn van het incident, vraag ze dan om hun contactgegevens. Hun getuigenis kan nuttig zijn bij het indienen van je claim bij de verzekeraar of bij het doen van een aangifte bij de politie.
 4. Doe eventueel aangifte bij de politie: meld de schade bij de politie, vooral als de schade aanzienlijk is. Bij een incident met een fietser zal de schade hoogstwaarschijnlijk beter meevallen dan wanneer deze veroorzaakt door een onbekende wagen. De politie zal een proces-verbaal opstellen dat je kunt gebruiken bij het claimen van de schade.
 5. Neem contact op met je verzekeraar: Informeer je verzekeraar zo snel mogelijk over de schade. Zij zullen je begeleiden bij het claimproces en kunnen je informeren over de specifieke stappen die je moet nemen. Het is belangrijk om alle relevante informatie en foto’s aan je verzekeraar te verstrekken om het claimproces soepel te laten verlopen. Bij Dinac Carrosserie werken we nauw samen met alle grote verzekeraars, zodat we de administratieve afhandeling van de schade uit jouw handen kunnen nemen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de schade aan je auto op een efficiënte en correcte manier wordt behandeld. Bij Dinac Carrosserie staan we klaar om je te ondersteunen bij het herstelproces van je beschadigde auto. Neem vandaag nog contact met ons op en wij zorgen voor een vlotte afhandeling van de schadeclaim bij de verzekeraar.

Aansprakelijkheid en verzekering

Een veelgestelde vraag is wie aansprakelijk is voor de schade wanneer de fietser niet geïdentificeerd kan worden.

Normaal gezien zou de familiale verzekering van de fietser tussenkomen voor de materiële schade aan de auto, aangezien hij of zij aansprakelijk is voor het veroorzaken van het ongeval. Indien de fietser geen familiale verzekering heeft, zal hij of zij de kosten zelf moeten betalen. Wanneer de identiteit van de fietser onbekend is, kan diens familiale verzekering logischerwijze niet tussenkomen om de materiële schade te vergoeden, ook al is de fietser aansprakelijk. 

De verplichte BA-autoverzekering die je als eigenaar van de wagen moet afsluiten, dekt enkel de schade die je aan anderen toebrengt. De schade verhalen langs deze weg is dus niet mogelijk. Wens je toch je schade vergoed te zien? Indien je een omniumverzekering (allrisk) hebt kun je een schadeclaim indienen bij je verzekeraar. Zij zullen dan de materiële schade vergoeden. 

Als je lichamelijke schade hebt opgelopen, kun je een beroep doen op je bestuurdersverzekering, mits je deze hebt afgesloten. Deze verzekering dekt namelijk de lichamelijke schade die je als bestuurder van het voertuig hebt opgelopen.

Het is dus van groot belang om een goede autoverzekering te hebben die financiële bescherming biedt in geval van schade aan je auto. Zorg ervoor dat je de juiste dekking hebt en dat je de voorwaarden met betrekking tot schadeclaims begrijpt. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie en om te controleren of je bestuurdersverzekering hebt afgesloten.

Als de fietser later eventueel wel geïdentificeerd kan worden, kun je juridische stappen overwegen om de schade te verhalen. In sommige situaties kan het inschakelen van een advocaat noodzakelijk zijn om je rechten te beschermen en de schadevergoeding te verkrijgen die je verdient. Het indienen van een aangifte bij de politie is ook van belang om het incident officieel te registreren.

Preventie en tips

Hoewel het niet altijd mogelijk is om schade aan je auto door onbekende fietsers te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen. Het installeren van een dashcam kan bijvoorbeeld helpen bij het vastleggen van het incident en het verzamelen van bewijsmateriaal. Daarnaast is het verstandig om je auto op een veilige en goed verlichte locatie te parkeren. Parkeeradvies kan helpen om de risico’s op schade door onbekende fietsers te minimaliseren.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten