Home > Rijhulpsystemen kalibreren

Rijhulpsystemen kalibreren: kies voor de vakkundigheid van Dinac in Deurne

Rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems of kortweg ADAS) zijn tegenwoordig standaard op de meeste auto’s, en met goede reden. Ze zijn ontworpen om de veiligheid en het comfort van de bestuurder te verbeteren. De meest voorkomende rijhulpsystemen zijn onder andere parkeerassistentie, adaptieve cruise control en rijstrookassistentie. Maar om ervoor te zorgen dat deze systemen goed functioneren, is kalibratie essentieel. In dit artikel geven we je een volledig overzicht van het kalibreren van rijhulpsystemen, zodat je je veilig en comfortabel kunt voelen op de weg.

Kalibratie van dergelijke ADAS-systemen laat je best uitvoeren door een deskundige, aangezien het om precisiewerk gaat. Enkel op die manier ben je zeker van de juiste werking van de systemen. Bij Carrosserie Dinac in Deurne hebben we de ervaring en expertise in huis om op een snelle en correcte manier de ADAS systemen in jouw wagen te kalibreren. Aarzel daarom niet en neem contact met ons op voor meer informatie!

Wat zijn rijhulpsystemen en waarom moeten ze worden gekalibreerd?

Advances Driver Assistance Systems (ADAS)

Rijhulpsystemen zijn elektronische systemen die zijn ontworpen om de veiligheid en het rijcomfort te verbeteren. Men spreekt hier ook wel van ADAS. ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Deze systemen omvatten verschillende technologieën die zijn ontworpen om de bestuurder te helpen bij het rijden. 

Voorbeelden zijn onder andere parkeerassistentie (parkeersensoren), een ADAS camera, adaptieve cruise control, rijstrookassistentie (lane assist), achteruitrijcamera’s, sensoren voor een dode hoek…

Kalibratie van ADAS

Om ervoor te zorgen dat deze ADAS-systemen correct functioneren, moeten ze af en toe worden gekalibreerd. Dit betekent dat de sensoren en camera’s van het systeem worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig werken. Gezien de cruciale rol die ADAS-systemen spelen in de veiligheid van voertuigen, is het erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de tijdige kalibratie van de systemen door een deskundige.

Hoe werkt het kalibratieproces van rijhulpsystemen?

Het kalibratieproces van rijhulpsystemen omvat verschillende stappen. Ten eerste moet de auto op een vlakke ondergrond staan. Vervolgens wordt er speciale apparatuur gebruikt om de sensoren en camera’s van het ADAS-systeem te kalibreren. Deze apparatuur maakt gebruik van lasers, camera’s en andere technologieën om ervoor te zorgen dat de sensoren en camera’s van het systeem nauwkeurig zijn afgesteld. Het kalibratieproces duurt meestal tussen de 30 minuten en een uur, afhankelijk van het type en de complexiteit van het rijhulpsysteem.

Bij Dinac beschikken we over verschillende herkalibratiesystemen die in lijn liggen met de nieuwste technologieën.

Wanneer moeten rijhulpsystemen worden gekalibreerd?

Het is belangrijk om te weten wanneer rijhulpsystemen moeten worden gekalibreerd om ervoor te zorgen dat de systemen goed blijven werken. Over het algemeen raden we aan om rijhulpsystemen onder andere te kalibreren bij:

 • Periodiek onderhoud
 • Reparaties aan de auto die van invloed zijn op de rijhulpsystemen
 • Vervanging van een of meer onderdelen van de rijhulpsystemen
 • Het vervangen van de voorruit van de auto
 • Schade aan de auto door een ongeval

Als je vermoedt dat er een probleem is met een rijhulpsysteem, is het belangrijk om het voertuig onmiddellijk te laten controleren en de ADAS indien nodig te kalibreren. Sommige signalen dat kalibratie nodig kan zijn, zijn onder meer:

 • Het waarschuwingslampje voor het betreffende systeem gaat branden
 • Het systeem werkt niet zoals het hoort
 • Je hebt schade aan de auto gehad

In sommige gevallen kunnen fabrikanten en dealers bepaalde rijhulpsystemen vooraf kalibreren voordat ze de auto verkopen. In andere gevallen is het aan de eigenaar van de auto om te zorgen dat de rijhulpsystemen worden gekalibreerd op de aanbevolen tijden.

Wie kan rijhulpsystemen kalibreren?

Het kalibreren van rijhulpsystemen is een specialistische taak en moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde technicus met de juiste certificeringen en training. Bij Carrosserie Dinac in Deurne ben je dus aan het juiste adres voor de snelle en correcte kalibratie van al jouw ADAS! 

Wat zijn de consequenties van het niet kalibreren van rijhulpsystemen?

Als je de rijhulpsystemen van je auto niet laat kalibreren, kan dit leiden tot een verminderde functionaliteit van deze systemen. Dit kan leiden tot fouten en onnauwkeurigheden in het rijhulpsysteem, waardoor het systeem mogelijk niet goed werkt of zelfs helemaal niet werkt. De systemen leveren met andere woorden onnauwkeurige of verkeerde informatie.  Dit kan de rijervaring minder veilig maken.

Het niet kalibreren van de rijhulpsystemen kan ook leiden tot gevaarlijke situaties op de openbare weg. Als de systemen niet goed werken, kan dit leiden tot een verhoogd risico op ongelukken en letsel voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Het is belangrijk om de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers serieus te nemen en daarom regelmatig de rijhulpsystemen te laten kalibreren.

Daarnaast kunnen er ook mogelijk boetes en verzekeringstechnische gevolgen zijn als je de rijhulpsystemen van je auto niet laat kalibreren. Als je betrokken raakt bij een ongeluk en de rijhulpsystemen van je auto zijn niet gekalibreerd, kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar van de tegenpartij je aansprakelijk stelt voor het ongeluk. Ook krijg je mogelijk geen vergoeding van de verzekeraar vanwege het feit dat je de rijhulpsystemen niet hebt laten kalibreren.

De conclusie is duidelijk: het is van groot belang om de rijhulpsystemen van je auto regelmatig te laten kalibreren

Veelgestelde vragen

De kosten voor het kalibreren van je rijhulpsystemen kunnen variëren, afhankelijk van het merk en model van je auto en de specifieke systemen die je hebt. Over het algemeen kun je rekening houden met een prijs van enkele honderden euro’s. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van zo’n kalibratie een kleine investering zijn in vergelijking met de kosten van een ongeluk veroorzaakt door een niet goed functionerend rijhulpsysteem. 

In de meeste gevallen kun je je auto blijven gebruiken terwijl de rijhulpsystemen worden gekalibreerd. Het is echter belangrijk om te controleren of de systemen goed werken voordat je weer de weg op gaat. Het kan ook zijn dat we je vragen om de auto een nacht te laten staan om de kalibratie af te ronden maar meestal kunnen voertuigen onmiddellijk terug mee naar huis.

Hoewel het in principe niet verplicht is om de rijhulpsystemen te kalibreren, kan het niet kalibreren ervan ernstige gevolgen hebben. Je loopt het risico op verminderde functionaliteit van de systemen, gevaarlijke situaties op de weg en mogelijk zelfs boetes en verzekeringsproblemen. Het is daarom sterk aanbevolen om regelmatig de rijhulpsystemen te laten kalibreren om de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers te waarborgen.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten