Home > Binnenverlichting > Lampen binnenverlichting

Wat je moet weten over lampen & binnenverlichting in de wagen

Over lampen en binnenverlichting in de wagen kan heel wat worden gesteld. Welke soorten bestaan er? Hoe kies je de meest efficiënt werkende interieurverlichting? Hoe wordt het onderhoud best geregeld? Op deze technische en praktische vragen geven wij je in dit artikel een antwoord.

Welke soorten verlichting bestaan er?

Wat binnenverlichting in wagens betreft, heb je verschillende soorten lampen. Zo bestaat er de functionele verlichting enerzijds, en sfeerverlichting anderzijds. De functionele verlichting is de basisverlichting van de auto: het zijn de lampen die ervoor zorgen dat je de juiste verlichting hebt om veilig te kunnen rijden. Het gaat hier onder meer over plafondlampen, kaartverlichting en dashboardverlichting.

 

Naast functionele verlichting hebben auto’s vaak ook nog enkele elementen van sfeerverlichting geïnstalleerd. Het gaat hierbij om verlichting in opbergruimtes, voetverlichting en deurverlichting, of een lamp die de bekerhouders van de wagen van extra zicht voorziet. Deze binnenverlichting zorgt vaak voor indirect licht dat bijdraagt tot een gevoel van comfort en een juiste sfeer.

Welke verlichting is energie-efficiënt?

Goede binnenverlichting betekent ook dat er rekening wordt gehouden met het verbruik van de lampen: aandacht voor het milieu is immers alomtegenwoordig. Het gebruik van ledlampen en led strips kan in dit opzicht wel heel wat voordelen met zich meebrengen. 

 

Klik hier om te lezen over de voordelen van led verlichting!

 

In de eerste plaats is het zo dat een led lamp minder verbruikt dan traditionele verlichting. Ze zetten een groter deel van de elektrische energie om in licht en produceren minder warmte, wat resulteert in een hogere energie-efficiëntie. Dit helpt om het brandstofverbruik van de auto te verminderen en de levensduur van de accu te verlengen.

 

Daarnaast hebben leds een langere levensduur. Zo kunnen led lampen tot 25 keer langer meegaan dan gewone lampen. Dit is ook financieel voordelig, want minder vervanging betekent ook minder kosten. 

Ten slotte biedt het gebruik van leds ook nog tal van andere noemenswaardige voordelen die minder gerelateerd zijn aan energie-efficiëntie. Zo hebben ze een snellere reactietijd, komen ze in allerlei vormen en fittings, en zijn ze in diverse kleuren beschikbaar. Handig, niet?

Wat zijn de recente ontwikkelingen in verlichting?

De wetenschap en techniek rond verlichting staat vandaag erg ver, en dat is te zien aan de ontwikkeling van allerlei nieuwe toepassingen, die ook in wagens kunnen worden geplaatst. 

 

Vooreerst is adaptive lighting in opmars. Het gaat hier om slimme verlichtingssystemen die in auto’s steeds geavanceerder opereren. De systemen passen automatisch de verlichtingsniveaus en -patronen aan op basis van factoren als snelheid, weersomstandigheden en omgeving. Ze zorgen voor een betere zichtbaarheid en veiligheid tijdens het rijden, omdat ze de verlichting aanpassen aan de specifieke behoeften van de bestuurder.

 

Daarnaast zijn ook allerlei populaire producten gericht op de personalisatie van interieurverlichting in de wagen in opmars. Fabrikanten van bekende merken ontwikkelen zo verlichting waarbij bestuurders zelf kleuren, helderheid en lichteffecten van de lampen kunnen aanpassen. Indrukwekkend, niet?

Hoe onderhoud ik mijn lampen?

De juiste binnenverlichting vereist natuurlijk ook een goed onderhoud; dit is noodzakelijk voor correct gebruik van de lampen. Een correcte montage van de verlichting is essentieel. Het groot aanbod binnenverlichting op de markt zorgt ervoor dat de expertise van een deskundige geen overbodige luxe is. Montages en herstellingen worden dan ook beter aan vakmensen overgelaten.

 

Carrosserie Dinac in Deurne verleent sinds 1977 kwaliteitsvolle hersteldiensten voor wagens. We zijn gespecialiseerd in allerlei soorten carrosserieschade. In onze dienstverlening hanteren we een persoonlijke aanpak en zorgen wij ervoor dat jouw wagen zo snel mogelijk hersteld wordt zonder dat je je zorgen moet maken over wachttijden of administratieve rompslomp. Bij kleine schadegevallen gebeurt de herstelling in het kader van ons smart repair programma zelfs binnen een dag. 

Geïnteresseerd in ons uitgebreide aanbod van hersteldiensten? Neem zeker contact op of neem gerust een kijkje op onze website.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten