Home > Binnenverlichting > Dashcam aansluiten op binnenverlichting(offline due to client)

Dashcam aansluiten op binnenverlichting: Stapsgewijze handleiding en belangrijke overwegingen

Dinac vacature team

Dashcams zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij automobilisten. Ze bieden niet alleen gemoedsrust tijdens het rijden, maar kunnen ook waardevolle videobeelden vastleggen in het geval van een ongeval of andere incidenten op de weg. Een van de belangrijkste overwegingen bij de installatie van een dashcam is het vinden van een geschikte stroombron. Een handige optie is het aansluiten van de dashcam op de binnenverlichting van je voertuig. 

In dit artikel geven we je een stapsgewijze handleiding om een dashcam op de binnenverlichting aan te sluiten. Ben je zelf niet zo handig of wens je tijd en moeite te besparen? Bij Carrosserie Dinac in Deurne kun je terecht voor een professionele service om je dashcam vakkundig aan te sluiten op de binnenverlichting van je wagen. Met onze expertise en ervaring zorgen we ervoor dat de installatie probleemloos verloopt, zodat je kunt genieten van de voordelen van een goed geïntegreerde dashcam. Neem contact met ons op voor een offerte!

Voordelen van het aansluiten van een dashcam op de binnenverlichting

Het aansluiten van je dashcam op de binnenverlichting van je auto biedt diverse voordelen. Ten eerste zorgt het voor een naadloze en professionele installatie. Door gebruik te maken van de bestaande stroomvoorziening van de binnenverlichting, hoef je geen extra kabels te trekken of de bedrading van je auto aan te passen. Dit zorgt voor een nette en geïntegreerde look, zonder dat er losse draden in het zicht hangen.

Een ander voordeel is de continue voeding van stroom. De binnenverlichting wordt geactiveerd zodra je de deuren opent of de sleutel in het contactslot steekt. Dit betekent dat je dashcam automatisch wordt ingeschakeld wanneer je de auto start, en ook weer wordt uitgeschakeld wanneer je de auto verlaat en de deuren sluit. Door de continue stroom hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig aan- en uitzetten van de dashcam, wat het gemak en de gebruiksvriendelijkheid vergroot. 

Bovendien kan het aansluiten van je dashcam op de binnenverlichting ook de levensduur van de batterij verlengen. Sommige dashcams hebben een interne batterij die dient als back-up stroomvoorziening. Door de dashcam aan te sluiten op de binnenverlichting wordt de batterij minder belast, aangezien deze alleen wordt gebruikt wanneer de auto geparkeerd staat en de binnenverlichting niet is ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat de batterij langer meegaat en je een betrouwbare stroomvoorziening hebt wanneer je de dashcam het meest nodig hebt.

Al met al biedt het aansluiten van je dashcam op de binnenverlichting van je auto tal van voordelen. Het zorgt voor een professionele en nette installatie, biedt continuïteit in de stroomvoorziening en verlengt de levensduur van de batterij. Door te kiezen voor deze installatiemethode kun je optimaal genieten van de functionaliteit en gemoedsrust die een dashcam biedt tijdens je autoritten.

Stapsgewijze instructies voor de aansluiting van een dashcam op de binnenverlichting van je wagen

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

 • Dashcam: optioneel zal er bij de dashboard camera ook een GPS tracker geleverd worden;
 • Verbindingskabel (meestal meegeleverd met de dashcam);
 • Verlengkabel (optioneel, afhankelijk van de afstand tussen de binnenverlichting en de dashcam);
 • Het nodige gereedschap.

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om de handleiding van je dashcam zorgvuldig door te nemen. Hierin staan specifieke instructies en aanbevelingen van de fabrikant. Daarnaast is het handig om een goed verlichte werkruimte te hebben en indien nodig gereedschap bij de hand te hebben.

 1. Dashcamvoeding identificeren: controleer of je dashcam een aparte voedingskabel heeft of dat de kabel is geïntegreerd in de verbindingskabel. Dit kan per model verschillen.
 2. Het vinden van de binnenverlichtingsbron: zoek de binnenverlichting van je auto. Deze bevindt zich meestal aan het plafond, in de buurt van de achteruitkijkspiegel. Verwijder voorzichtig de lampenkap van de binnenverlichting.
 3. Verbinding maken tussen de dashcam en de binnenverlichting: sluit de verbindingskabel van de dashcam aan op de binnenverlichtingsbron. Zorg ervoor dat de polariteit correct is, volgens de instructies in de handleiding. 

Controleren van de stroomvoorziening

Nadat je de verbinding hebt gemaakt, controleer je of de dashcam van stroom wordt voorzien door de binnenverlichting. Schakel de binnenverlichting in en controleer of de dashcam opstart en normaal functioneert.

Testen van de dashcam

Start je auto en maak een korte proefrit om te controleren of de dashcam correct werkt en video-opnames maakt zoals verwacht.

Veelgestelde vragen

Ja, in de meeste gevallen kun je een dashcam op elke auto aansluiten, zolang je toegang hebt tot de binnenverlichting. Houd er echter rekening mee dat de installatieprocedure enigszins kan variëren, afhankelijk van het specifieke automodel.

Ja, in België bestaat er geen specifieke wetgeving hieromtrent en daarom mogen dashcams gebruikt worden zolang de geldende privacywetgeving wordt gerespecteerd en geen andere bestuurders worden gehinderd. 

De meeste dashcams met een interne batterij of voedingskabel kunnen op de binnenverlichting worden aangesloten. Controleer echter altijd de handleiding van je specifieke dashcam om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor deze installatiemethode.

Over het algemeen heeft het aansluiten van een dashcam op de binnenverlichting geen invloed op de garantie van je voertuig. Het is echter altijd verstandig om de garantievoorwaarden van je auto te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant voor specifieke informatie.

Als je binnenverlichting niet meer werkt nadat je de dashcam hebt aangesloten, is het mogelijk dat er een probleem is met de verbinding of dat er een zekering is doorgebrand. Controleer de verbinding opnieuw en controleer de zekeringen in je auto. Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam om een professionele installateur te raadplegen.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten