Home > Binnenverlichting > Auto binnenverlichting

Wat je moet weten over auto binnenverlichting

Je auto is je eigen kleine huisje op wielen: je brengt er heel wat tijd door en maakt er heel wat momenten mee. Daarom wil je je er ook altijd thuis voelen. En wat creëert nu meer dat comfortgevoel dan de ideale verlichting voor je eigen voertuig? Tegelijkertijd zijn er heel wat keuzes die je moet maken en zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je nieuwe interieurverlichting kiest. Wij helpen je alvast een eindje op weg met wat achtergrondinformatie.

Welke types binnenverlichting zijn er?

Er bestaan verschillende soorten verlichting in een voertuig. Lees hier meer over allerlei soorten verlichting. Eerst en vooral heb je de standaardverlichting van je voertuig. Daartoe behoren je dimlichten, standlichten, grootlichten en mistlichten. Daarnaast heb je ook heel wat binnenverlichting die standaard aanwezig is, bijvoorbeeld de dome light, die de hele interieurruimte van de cabine verlicht. Daarbij heb je de kaartleeslampjes en de deurverlichting. Ook de dashboard verlichting is een noodzakelijk element. 

Daarnaast heb je ook de sfeerverlichting. Deze verlichting is meer decoratief van aard en wordt gebruikt om de sfeer en ambiance in het interieur van de auto te verbeteren. Het kan subtiele accentverlichting zijn die verschillende kleuren en helderheidsniveaus biedt en vaak instelbaar is om de voorkeuren van de bestuurder en passagiers aan te passen.

Het exacte type en de locatie van de binnenverlichting kunnen verschillen tussen verschillende automerken, modellen en uitvoeringen. Van bmw tot volkswagen golf, elke auto is anders. Sommige auto’s kunnen extra verlichtingsopties hebben zoals verlichte make-upspiegels, verlichte opbergvakken of verlichte portiergrepen.

Ten slotte heerst er binnen de interieurverlichting ook de trend van customisatie. Automobilisten hebben tegenwoordig vaak de mogelijkheid hun binnenverlichting aan te passen naar de eigen wensen. Zowel qua helderheid als kleur, van fel tot duister en van rood tot blauw tot geel. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. 

Welke verlichting is het meest energiebesparend? De voordelen van led verlichting

Bij het kiezen van binnenverlichting wil je natuurlijk zoveel mogelijk rekening houden met het milieu. Daarom is het belangrijk na te gaan wat het energieverbruik van je lamp is. Het is in veel gevallen aangeraden te gaan voor led verlichting, wanneer je de keuze hebt. Dit heeft verschillende voordelen. 

Leds hebben een lage energieconsumptie. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen, en kunnen tot 80% energie besparen in vergelijking met conventionele verlichtingssystemen. Dit betekent dat ze de accu van de auto minder belasten en kunnen bijdragen tot een langere levensduur van de batterij.

Ledlampen hebben daarnaast ook een veel langere levensduur dan traditionele lampen. Voor de vergelijking: ze kunnen tot 25 maal langer meegaan dan gloeilampen. Dit betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook het afval vermindert.

Daarbij heeft led verlichting het voordeel dat de lamp geen opwarmtijd nodig heeft en direct de volledige helderheid geeft. Voor interieurverlichting is dit heel erg handig: bij het openen en sluiten van deuren of het inschakelen van de verlichting, is de lamp meteen helder genoeg.

Ook het kleine formaat en ontwerpflexibiliteit zijn een voordeel. Omdat leds zo compact zijn, kunnen ze in verschillende vormen en formaten worden geproduceerd. Dit biedt autofabrikanten flexibiliteit bij het ontwerpen van verlichtingssystemen die passen bij het interieurontwerp van de auto. Bovendien kunnen leds in verschillende kleuren worden geproduceerd, waardoor ze geschikt zijn voor sfeerverlichtingstoepassingen.

Ten slotte produceren leds weinig warmte in vergelijking met traditionele lampen. Dit betekent dat ze de interieurtemperatuur van de auto niet significant verhogen, wat bijdraagt tot het comfort van de inzittenden.

De led techniek kent heel wat toepassingen in auto’s. Zo kunnen leds worden gebruikt voor koplampen, je remlichten, achterlichten en interieurverlichting. Wees echter voorzichtig met het installeren van ledverlichting: het systeem van de auto moet immers op de toepassing voorzien zijn. Installeer of vervang daarom zelf geen ledlampjes, maar doe een beroep op een expert: zij hebben vaak het meest uitgebreide assortiment op voorraad, en beschikken over de relevante knowhow om de installatie tot een goed einde te brengen.

Waar kan ik mijn interieur verlichting laten installeren of vervangen? Bij Carrosserie Dinac natuurlijk!

Voor de installatie of vervanging van verlichting in je auto is het natuurlijk belangrijk dat je een beroep kunt doen op de nodige vakkennis. De deskundigen van Carrosserie Dinac in Deurne staan met veel enthousiasme klaar voor je, en assisteren je met plezier. 

Het bedrijf is een expert in reparatie van voertuigen na gevallen van schade en heeft oog voor de nodige duurzaamheid. Dinac staat garant voor een persoonlijke aanpak en een volledige afhandeling van uw schadegeval. Daarbij kunt u rekenen op een behulpzaam team van opgeleide experts én een gratis vervangwagen tijdens de duur van uw herstelling. Is dat geen voordelige deal?  

Nood aan assistentie? Neem gerust contact met ons op via onze website: we helpen je met plezier verder.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten