Home > Binnenverlichting > Binnenverlichting auto regels

Alles wat je moet weten over de regels omtrent binnenverlichting van je auto in België

binnenverlichting auto regels

Als je regelmatig met de auto in België rijdt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot de binnenverlichting van je wagen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de regels rond de binnenverlichting in je wagen. We bespreken de regels en voorschriften, de boetes en straffen en geven je enkele tips en adviezen om veilig en legaal te rijden met de juiste binnenverlichting.

Jawel, ook voor het gebruik van binnenverlichting in de auto heeft de Belgische wetgever een aantal regels opgesteld. Zo mag de binnenverlichting niet verblindend zijn voor andere weggebruikers om gevaarlijke situaties te vermijden. Dit betekent dat je de binnenverlichting niet te fel mag instellen en dat je het licht niet direct in de ogen van andere weggebruikers mag laten schijnen. 

Hoe weet ik of mijn binnenverlichting verblindend is voor andere weggebruikers?

Veel te felle binnenverlichting kan voor slecht zicht bij de andere weggebruikers zorgen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Of de binnenverlichting van je wagen verblindend is voor andere chauffeurs kan je testen door de binnenverlichting aan te zetten en buiten de auto te gaan staan. Kijk vervolgens of de binnenverlichting in het geparkeerd voertuig zichtbaar te fel is. Als het licht direct in je ogen schijnt, dan is de binnenverlichting verblindend en moet je deze aanpassen. 

Sommige chauffeurs laten hun interieur graag aanpassen. In dat geval kan er individueel voor speciale binnenverlichting worden gekozen. Laat je graag bijzondere interne verlichting in je auto installeren, let er dan op dat zo’n lichtbundel verblindend kan zijn voor andere weggebruikers. 

Een andere regel is dat het niet is toegestaan om tijdens het rijden de binnenverlichting van je auto aan te laten staan. Dit geldt ook als je stilstaat: ook in een file bijvoorbeeld moet de interne verlichting verplicht worden uitgeschakeld. Het enige moment waarop je de binnenverlichting mag gebruiken tijdens het rijden, is wanneer je deze nodig hebt om iets te zoeken in de auto. Zodra je gevonden hebt wat je zoekt, ben je verplicht om je verlichting weer uit te zetten.

Tegenwoordig zijn er heel wat auto’s met sfeerverlichting aan de binnenkant. Deze verlichting geeft een leuk effect en zorgt voor een gezellige sfeer in de auto. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ook deze verlichting niet te fel mag zijn. Vaak kan je bij zo’n sfeerverlichting zelf de kleuren kiezen; let goed op dat de combinatie van de lichtsterkte en de kleur geen verblindende lichtbundel vormt.

Indien de buitenverlichting van je auto plots niet meer werkt is het niet toegestaan om de binnenverlichting van je auto te gebruiken als alternatief voor de buitenverlichting. Ook bij slecht zicht overdag biedt de binnenverlichting geen oplossing. De binnenverlichting is niet krachtig genoeg om de weg voldoende te verlichten en kan daarom voor gevaarlijke situaties zorgen: iets wat je op de baan liever vermijdt. 

Laat de werking van de buitenverlichting dus regelmatig nakijken zodat je niet al rijdend naar alternatieven moet zoeken.

Heb je schade aan je auto? De experts van Dinac staan voor je klaar!

Dinac is een vooruitstrevend schadeherstelbedrijf. We gebruiken onze know-how, expertise en ervaring om iedere schadewagen correct en efficiënt af te handelen. Bij ons wordt alleen gebruikgemaakt van de meest moderne technologieën. 

 

Carrosserie Dinac behandelt alle types autoschade bij alle automerken. Tijdens herstellingswerken aan je auto voorzien wij steeds een gratis vervangwagen. Bovendien handelen we alle administratie met je verzekeraar af: Dinac werkt samen met alle grote verzekeringsmaatschappijen en aanbieders van Auto-Assistance. 

Wil je weten of we een samenwerking hebben met jouw verzekeringspartner en dus jouw dossier administratief voor jou kunnen afhandelen? Bekijk hier een overzicht van onze verzekeringspartners.

Boetes en andere straffen

Word je betrapt op het rijden met de binnenverlichting aan zonder dat het noodzakelijk is, dan riskeer je een boete. Door je aan de regels te houden en de buitenlichten van je auto regelmatig te laten nakijken kan je de boetes voorkomen én verkeersveiligheid verhogen. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Soorten binnenverlichting in de auto

De binnenverlichting van een auto is niet alleen functioneel, maar kan ook bijdragen tot de sfeer en het comfort in de auto. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten binnenverlichting die je in een auto kunt vinden.

De meest voorkomende vorm van binnenverlichting in auto’s zijn plafondlampjes. Deze lampjes zijn aan het plafond van de auto bevestigd en zorgen voor voldoende licht in de auto. Plafondlampjes zijn meestal voorzien van een schakelaar waardoor ze handmatig aan- en uitgezet kunnen worden.

Veel auto’s zijn uitgerust met leeslampjes, die zich meestal boven de voorstoelen bevinden. Deze lampjes zijn handig als je bijvoorbeeld ‘s avonds in het geparkeerd voertuig een boek wil lezen of als je iets in het donker wil opzoeken in de auto. Ook leeslampjes kun je handmatig aan- en uitzetten.

Sommige auto’s zijn uitgerust met verlichting in de voetenruimte. Deze verlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, maar kan ook helpen bij het vinden van spullen die op de vloer van de auto zijn gevallen. Voetenruimteverlichting wordt vaak automatisch ingeschakeld wanneer de deuren van de auto worden geopend.

De nieuwste modellen van auto’s zijn soms uitgerust met automatisch inschakelende verlichting. Dit betekent dat de binnenverlichting automatisch inschakelt wanneer de deuren van de auto worden geopend. Is de automatisch inschakelende verlichting actief, dan moet je het niet meer handmatig aanzetten. Wanneer de deuren weer gesloten worden, schakelt de verlichting vanzelf weer uit. Dit is niet alleen handig, maar kan ook energie besparen.

Tips en advies van carrosserie Dinac

De binnenverlichting van een auto kan op verschillende manieren bijdragen tot het comfort en de veiligheid van de bestuurder en passagiers. Het is echter wel belangrijk om je te houden aan de regels en voorschriften met betrekking tot het gebruik van binnenverlichting in de auto. Om veilig en legaal te rijden met de juiste binnenverlichting, geven we je enkele tips en adviezen:

Zorg ervoor dat je binnenverlichting goed is afgesteld, zodat deze niet verblindend is voor andere weggebruikers. Dit kun je doen door het licht naar beneden te richten, zodat het niet in de ogen van andere weggebruikers schijnt.

Gebruik je binnenverlichting alleen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld om iets te zoeken in de auto. Zodra je hebt gevonden wat je zoekt, moet je de binnenverlichting weer uitzetten.

Controleer regelmatig of je binnenverlichting nog werkt en vervang kapotte lampjes zo snel mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat als een lampje kapot is, je binnenverlichting niet meer werkt. Dit kan leiden tot onveilige situaties. Laat de werking van zowel binnen- als buitenverlichting van je wagen dus regelmatig nakijken door een expert.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de binnenverlichting van je auto niet krachtig genoeg is om de weg voldoende te verlichten. Gebruik de binnenverlichting dus niet als alternatief voor de buitenverlichting. Als je merkt dat de buitenverlichting van je auto niet goed werkt, laat deze dan zo snel mogelijk repareren. 

Carrosserie Dinac heeft ruime expertise in het herstellen van allerlei soorten autoschade. We werken met alle mogelijke automerken en gebruiken altijd de beste technieken om kwalitatief resultaat te leveren. Dit allemaal voor eerlijke prijzen, met de nodige transparantie over het kostenplaatje.

Schadeherstelling nodig? Neem contact op met Dinac!

Wil je de schade aan je auto kwalitatief laten herstellen aan eerlijke prijzen? Neem contact op met Dinac: onze vakmannen weten allerlei soorten autoschade te herstellen.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten