Home > Binnenverlichting > Binnenverlichting 12v

Binnenverlichting 12V: wat is het, en wat kan je er in je auto mee doen?

Interieurverlichting in auto’s wordt geregeld via lampen die functioneren op 12V. Met lampen die op deze spanning werken, heb je binnen je wagen dus heel wat mogelijkheden voor aanpassing en customisatie. Maar waarom precies is het zo belangrijk dat al die lampjes werken op 12V? En welke concrete toepassingen bestaan er nu van die 12V lampen? Dat leggen wij je in dit artikel kort even uit!

Waarom werkt mijn interieurverlichting op 12V?

De verlichting van het interieur van een auto werkt meestal aan een voltage van 12. Dit heeft verschillende redenen. Hieronder zetten we ze even uiteen.

Auto’s hebben een accu aan boord die een nominale spanning van 12 volt levert. Binnenverlichting die aan hetzelfde voltage werkt is handig, want dan kan de verlichting rechtstreeks worden gevoerd door de accu, en is er geen transformator nodig om de spanning te verlagen.

Het grootste deel van de elektrische systemen in een auto, inclusief bedrading en schakelaars, is ontworpen om te werken op 12V. Door de binnenverlichting op 12V te laten werken, kan deze naadloos worden geïntegreerd met het bestaande elektrische systeem van de auto. Dit is onder meer relevant voor stroomverbruik.

Een spanning van 12 volt wordt als relatief veilig beschouwd in vergelijking met hogere spanningen. Het minimaliseert het risico op elektrische schokken voor de inzittenden in geval van een defect of ongeval. Bovendien zijn de elektrische componenten zoals bedrading of de schakelaar ontworpen om te voldoen aan de veiligheidsnormen en specificaties voor een 12V-systeem.

Het gebruik van een 12-volt verlichtingssysteem in auto’s is gebruikelijk in de auto-industrie; 12V is de standaard. Dit maakt het eenvoudiger voor autofabrikanten om componenten te ontwerpen en te vervaardigen die compatibel zijn met een 12-volt spanning, en het vergemakkelijkt ook de vervanging en upgrades van verlichtingscomponenten voor eigenaren van voertuigen.

Welke concrete toepassingen kent 12V binnenverlichting in een auto?

De dome lights, ook wel plafondverlichting genoemd, zijn de hoofdverlichtingseenheid in het interieur van de auto. Ze functioneren op een spanning van 12V. Ze zorgen voor algemene verlichting in de cabine en worden meestal geactiveerd wanneer de deuren worden geopend of door middel van een schakelaar op het dashboard.

Daarnaast werken ook de kaartleeslampjes op 12 volt. Deze spots bevinden zich meestal bovenaan de voorruit aan beide zijden van de binnenverlichtingseenheid. Ze bieden gerichte verlichting voor de bestuurder en passagiers om kaarten te lezen of andere activiteiten uit te voeren die extra verlichting vereisen.

De deurverlichting werkt meestal ook op een voltage van 12 en wordt geactiveerd wanneer een deur wordt geopend. De deurverlichting zorgt voor verlichting bij het in- en uitstappen van de auto en helpt ook om de deurhendels en -knoppen in het donker te lokaliseren.

Daarnaast bestaat ook de voetenruimteverlichting. Deze verlichting is meestal te vinden in de voetenruimte van de inzittenden, onder het dashboard of in de zijpanelen. Het biedt subtiele verlichting rond de voeten en is ideaal voor een sfeer van luxe en comfort.

Ook de dashboardverlichting werkt op een voltage van 12. Deze verlichting omvat het dashboard en de instrumentenpanelen zoals snelheidsmeters, de brandstofmeter en temperatuurindicatoren. Ze verschaft de ruimte een helderheid die geschikt is voor de bestuurder, zodat deze alle informatie gemakkelijk kan aflezen, zelfs bij weinig omgevingslicht.

Ten slotte werkt ook de bagageruimteverlichting op 12V. Deze verlichting bevindt zich in de kofferbak of bagageruimte van de auto. Het biedt verlichting wanneer de achterklep wordt geopend, waardoor het gemakkelijker wordt om spullen in en uit de auto te laden en te lossen. Op die manier zijn de afmetingen van de koffer duidelijk afgelijnd, zelfs bij weinig licht.

Een bijzondere toepassing: led verlichting in je auto

Leds (Light Emitting Diodes) zijn een populaire keuze geworden voor de binnenverlichting in auto’s vanwege hun voordelen op het gebied van energie-efficiëntie (ze verbruiken weinig stroom), duurzaamheid en helderheid. Lees hier meer over de werking van 12V leds.

 

Ledlampjes voor auto-interieurverlichting werken meestal op een laag voltage zoals 12V. Dit maakt ze compatibel met het 12V elektrische systeem van de auto. Leds hebben een ingebouwde weerstand of zijn ontworpen om te werken op het juiste voltage van de auto, waardoor er geen extra aanpassingen nodig zijn.

 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ledampjes kiest die specifiek zijn ontworpen voor het gebruik als auto-interieurverlichting. Deze lampjes zijn ontworpen om te passen in de bestaande armaturen van de binnenverlichting en om te werken op het juiste voltage. Je kunt ledlampjes vinden die geschikt zijn voor verschillende toepassingen, zoals dome lights, kaartleeslampjes, deurverlichting etc. Heel wat merken bieden led strips aan die in je auto kunnen worden geplaatst.

 

Bij het vervangen van een traditionele lamp door een led lamp, is het raadzaam om de specificaties te controleren en ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn met het voltage en de fittingen van je auto. Op die manier kun je profiteren van de voordelen van LED-verlichting in termen van energiezuinigheid en duurzaamheid, terwijl je het interieur van je auto helder verlicht. 

 

De installatie en vervanging van deze producten kan echter complex zijn: doe hiervoor zeker een beroep op een expert. Deze heeft vaak een ruim assortiment en beschikt over de nodige knowhow. 

 

Binnenverlichting werkt dus op 12V omwille van verschillende redenen zoals veiligheid en compatibiliteit. Daarnaast vinden lampen op 12V vele toepassingen in het interieur van je auto, waaronder vaak onder de vorm van led lichtjes. 

 

Heb je hulp nodig met de vervanging van je binnenverlichting? Neem zeker een kijkje op de website van Carrosserie Dinac. Onze persoonlijke aanpak en ruime assortiment van diensten, met oog voor de nodige duurzaamheid, zorgen ervoor dat jij verzekerd bent van de ideale service. 

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten