Home > Bedrijfswagen inrichting > Keuring bedrijfsvoertuigen

Keuring bedrijfsvoertuigen: waar moet je rekening mee houden?

Keuring bedrijfsvoertuigen

In België is het zo dat bedrijfsvoertuigen onderworpen zijn aan de verplichting van een periodieke keuring. Bij deze technische keuring komt heel wat kijken; je voertuig wordt immers uitgebreid onder de loep genomen. Om vergissingen en verrassingen te vermijden, is het daarom interessant op voorhand op de hoogte te zijn van wat precies vereist is en hoe de keuring plaatsvindt. Hier geven wij een woordje uitleg.

Wanneer moet je naar de keuring?

Een periodieke keuring is vereist vanaf dat jouw wagen een bepaalde leeftijd bereikt heeft. In Vlaanderen is een eerste periodieke keuring mogelijk vanaf 2 maanden vóór de datum waarop het voertuig 4 jaar oud wordt, te rekenen vanaf de eerste inverkeerstelling. Vanaf dan moeten er jaarlijks opeenvolgende periodieke keuringen van het voertuig plaatsvinden, binnen de 2 maanden voor het verstrijken van het laatst afgeleverde keuringsbewijs. 

In bepaalde gevallen ben je echter niet verplicht jaarlijks, maar tweejaarlijks aan de periodieke keuring deel te nemen. Dit is onder meer zo wanneer je een groen keuringsbewijs zonder beperking van de normale geldigheid kunt voorleggen, dat op de vorige keuring werd afgegeven. Op deze webpagina van de Vlaamse overheid vind je meer informatie over deze gunstregeling.

Hoe vindt de keuring plaats?

Lichte bedrijfsvoertuigen – dit wil zeggen voertuigen met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton – worden gekeurd op basis van de volgende principes.

In de eerste plaats vindt een technische controle van de algemene mechanische staat van het voertuig plaats. Hierbij wordt nagegaan of het voertuig nog voldoet aan de vooropgestelde technische voorschriften. Onder meer de remmen, het stuurwiel en de ruitenwissers worden gecontroleerd. Ook wordt gekeken naar de veiligheidsgordels en de banden van de wagen.

Daarnaast gebeurt er ook een visuele controle van de lichten. Onder meer de algemene staat van de grootlichten, dimlichten en mistlichten wordt onder de loep genomen. Op deze webpagina vind je de volledige lijst van lichten die tijdens de technische controle worden getest.

Ook rond de uitstoot van de wagen wordt een controle uitgevoerd. Voor benzinemotoren wordt een CO-test toegepast, terwijl tijdens een dieselvoertuigen meting de hoeveelheid roet die wordt uitgestoten door de motor wordt gemeten. 

Verder wordt nog nagegaan of de verplichte uitrusting voor het overige in orde is. Zo worden onder meer de nummerplaat en het chassisnummer nagekeken. 

Hoe bereid je je voor op de periodieke keuring?

Een eerste keuring van een voertuig kan soms stressy zijn, omdat het nu eenmaal deel uitmaakt van een streng controleproces dat heel wat administratieve lasten met zich meebrengt. Daarom bespreken wij even kort op welke manier je je het best kan voorbereiden op de keuring.

Omdat de inspecteur zal nagaan of de nodige documenten geldig aan boord van jouw voertuig aanwezig zijn, is een voorafgaande controle van deze documentatie geen overbodige luxe. Onder meer het Belgisch inschrijvingsbewijs, het gelijkvormingsattest en het verzekeringsbewijs moeten aan boord van jouw wagen zijn. Ook een eventueel eerder keuringsbewijs kan worden opgevraagd. Hier vind je de volledige lijst met verplichte documenten.

Om de technische en visuele controle zonder stress vlot te doorstaan, is het aan te raden kort voor de keuring een check-up en onderhoud van jouw wagen te laten doen. Zo ben je meteen zeker van de conformiteit van jouw wagen met de vooropgestelde vereisten. 

Voor dit onderhoud is Carrosserie Dinac – met ervaring sinds 1977 – dé ideale partner. Onze deskundigen herstellen jouw wagen in een mum van tijd, en met toepassing van de nieuwste technieken, zonder administratieve rompslomp. Daarbij hanteren wij een transparante en persoonlijke aanpak met aandacht voor het milieu. Bij kleine herstellingen kan via ons smart repair programma zelfs dienstverlening binnen de dag worden gegarandeerd. 

Interesse? Neem gerust een kijkje op onze website.

Vermijd dure afrekeningen op het einde van uw leasingcontract? Wij bieden oplossingen aan voor wagenparken van 10 tot 1500 voertuigen.

Contacteer ons

  Uw bericht*

  Openingsuren
  • Maandag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Dinsdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Woensdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Donderdag08:00-12:00 | 13:00-18:00
  • Vrijdag08:00-12:00 | 13:00-17:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten